Houtsoorten

Houtsoorten

Voor de bouw van onze binnen en buitensauna’s maken wij enkel gebruik van hout met het FCS-keurmerk, wat u de garantie geeft dat het hout voor uw sauna afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Wij gebruiken voor de productie 2 verschillende houtsoorten. Pine/Grenen hout afkomstig uit de Baltische staten en Europees Tsuga hout, beter bekend onder de naam Hemlock. Voor het interieur maken wij gebruik van Abachi hout. Onderstaand een aantal belangrijke eigenschappen van deze houtsoorten

Grenen

Grenen hout heeft een geelachtige tot lichte kleur en wordt gekenmerkt door de welbekende vlammentekening en knoesten voor een prachtige levendige uitstraling.

Grenen hout is een houtsoort uit de Pinus familie. Deze houtsoorten bevatten Harsgangen. Deze harsgangen kunnen als uiterst fijne streepjes worden waargenomen. Op de langsvlakken kunnen soms opvallende donkerbruine, onregelmatig gevormde kleverige vlekken voorkomen. Deze worden veroorzaakt door het hogere harsgehalte dat plaatselijk in het hout aanwezig kan zijn. Hierom is het belangrijk om te vermelden dat Grenen harshoudende houtsoorten zijn. Doordat hars bij hogere temperaturen vloeibaar wordt gaat dit bij de eerste paar keren verwarmen van uw sauna het hars er uit ‘zweten’. Het is daarom belangrijk om aan het begin de sauna een aantal keren te verwarmen en de hars te verwijderen. Hierna zal de hars uit het hout verdwenen zijn en heeft u hier geen ‘last’ meer van.

Grenen hout heeft door de aanwezigheid van hars een lichte terpentijngeur. De eerste paar keren van het verwarmen van de sauna zal deze sterker zijn. Naar verloop van tijd neemt dit af.

Na verloop van tijd wordt Grenen hout iets donkerder en varieert de kleur van geelbruin tot roodbruin. Belangrijk te weten is dat Grenen hout goed behandeld moet worden. Wij adviseren om de buitenzijde van de sauna met Lijnolie of een beits te behandelen. Dit dient zo snel mogelijk na montage te worden voorzien en kan het beste binnen een half jaar voor een 2e keer behandeld worden. Daarna is een jaarlijkse behandeling voldoende.

Tsuga

Tsuga hout beter bekend als Hemlock behoord tot de Pinaceae familie. De kleur van Hemlock hout varieert van witachtig tot licht geelbruin, maar kan soms ook een rossige tint hebben met her en der een aantal kleine knoesten.

Een belangrijk groot voordeel voor het gebruik van Tsuga hout voor een sauna is dat Hemlock hout geen harsgangen bevat en dus geheel vrij is van hars. Ook is Hemlock hout nagenoeg reukloos waardoor het hout tijdens het verwarmen van de sauna in tegenstelling tot Grenen hout geen geur verspreid. In hemlock komen soms van nature kleine witte vlekjes voor deze witte vlekjes worden white specks genoemd.  

Hemlock is een houtsoort die sneller water opneemt. Hierom is het uiterst belangrijk dat een sauna uit Hemlock goed behandeld wordt. Wij adviseren om de buitenzijde van de sauna met Lijnolie of een beits te behandelen. Dit dient zo snel mogelijk na montage te worden voorzien en kan het beste binnen een half jaar voor een 2e keer behandeld worden. Daarna is een jaarlijkse behandeling voldoende.

Abachi

Voor het vervaardigen van het interieur maken wij gebruik van Abachi houten latten van 21x80mm

Abachi hout is een houtsoort afkomstig uit West-Afrika. Het hout heeft een witachtig tot crèmegele kleur. Als Abachi aan licht blootgesteld wordt kleurt het tot goudgeel na.

Abachi is een zeer zachte en stabiele houtsoort welke door de openstructuur van het hout weinig warmte opneemt. Door deze eigenschap blijft Abachi hout in de sauna ‘koel’ aanvoelen waardoor deze uitermate geschikt is voor de vervaardiging van banken en rugleuningen.

Up